Alluring Hell

Plaats een reactie
Fotografie


De Japanse Nobuyoshi Araki fotografeert niet, maar verbeeldt obsessies. Foam biedt een interessant inkijkje in de geest van deze 74-jarige fotograaf met de overzichtsexpositie Photography for the Afterlife: Alluring Hell.

Araki startte zijn carrière vele decennia terug als fotograaf bij een persbureau. Naast zijn baan begon hij al snel met het maken van autonoom werk. Enorme hoeveelheden werk welteverstaan. Hij stelde in totaal zo’n 350 fotoboeken samen die elk werden gepubliceerd. Zijn grote productie, en de hiermee alom geoogste bewondering, leverden hem de reputatie van bekendste en belangrijkste Japanse fotograaf op.

Kenmerkend aan het werk van Araki is de bijna obsessieve behandeling van zijn onderwerp. Deze obsessie is prachtig vertaald in de tentoonstellingswijze. Telkens betreed je een nieuwe ruimte die – soms zelfs tot aan de nok toe – gevuld is met één concept; één idee en soms slechts één subject.

Het begon met Araki’s vrouw Yoko. Na hun ontmoeting begon de fotograaf hun leven samen, en haar in het bijzonder, vast te leggen. Op het bezetene af. Tot aan Yoko’s vroegtijdige dood in 1990 fotografeert hij elk moment: het huwelijk, de huwelijksreis, Yoko’s ziektebed en zelfs de begrafenis. Tot Araki’s grote spijt overlijdt Yoko precies voor de publicatie van het fotoboek over haar geliefde kat Chiro.

Dan breekt er iets in Araki. Hij stript zijn werk van alle vreugde, en begint – soms vrij letterlijk – de schaduwzijde van het leven vast te leggen. Seksueel provocerende vrouwen, bondage en opnieuw de kat van Yoko, die nu op zijn beurt het einde nadert. De keuze voor de tentoonstellingstitel laat zich dan ook moeiteloos raden.

Het werk van Araki is niet voor iedereen weggelegd. De een zal een getergd kunstenaar herkennen, terwijl de ander slechts kiekjes van een pervers mannetje ziet. Maar één ding is zeker, Araki verbeeldt zijn versie van de Japanse cultuur op onnavolgbare wijze.

Advertenties

The Author

Ik ben Anne. Jong, ambitieus en met een passie voor kunst. Gewapend met mijn notitieboek en camera ga ik op zoek naar inspirerende kunst en leuke verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s