Op zoek naar Vivian Maier

Plaats een reactie
Fotografie

In 2007 kocht John Maloof op een veiling in Chicago enkele dozen foto’s, negatieven en onontwikkelde filmrolletjes. Gewoon op de gok. In de dozen vond Maloof beelden van zijn stad zoals die er decennia terug uit had gezien. Levendig, mooi maar ook rauw, en gevuld met de meest uiteenlopende types. De fotograaf? Ene Vivian Maier.

Bij het veilinghuis had niemand van haar gehoord, en ook online was ze niet te vinden. Maar het werd al snel duidelijk dat deze foto’s uitzonderlijk waren, en dat het oeuvre van deze Vivian Maier vele malen groter was dan de paar dozen die Maloof had gekocht (uiteindelijk meer dan 120.000 negatieven). Maloof besloot het zijn missie te maken om de rest te verzamelen en uiteindelijk aan de wereld te tonen. Dit waren foto’s die het verdienden om gezien te worden.

Pas een paar jaar – en vele opgekochte dozen – later, kwam Maloof op het spoor van Vivian Maier. Toen hij voor de zoveelste keer haar naam googelde verscheen er opeens een overlijdensbericht in beeld. Vivian Maier was op 21 april 2009 op 83-jarige leeftijd overleden. Nabestaanden had ze niet. Het bericht in de krant bleek te zijn geplaatst door haar vroegere oppaskinderen. Dus Vivian Maier was een nanny geweest…

Met deze aanwijzing kon Maloofs zoektocht naar de vrouw achter de foto’s beginnen. Hij bezocht Maiers vroegere oppaskinderen en ontwarde zo langzaam haar levensgeschiedenis. Hij ontdekte dat Maier opgroeide in New York, op jonge leeftijd ook kort in Europa woonde en als twintiger begon te fotograferen. Rond deze tijd startte zij ook haar carrière als nanny. Maar boven alles was Vivian Maier een vrouw van de wereld. Ze las, ze reisde en was niet bang voor de duistere zijde van het leven. Ze ging met haar camera vaak ongure buurten in, regelmatig ook vergezeld door haar oppaskinderen.

Beetje bij beetje ontdekte Maloof dat Vivian Maier een vrije geest was, die telkens kort deel uitmaakte van vreemde gezinnen. Zelf bleef ze altijd alleen. In de meest strikte zin van het woord. Want hoewel Maloof in zijn zoektocht vele gezinnen bezocht, beweerde geen enkel persoon Vivian Maier écht te kennen. Zij was uiteindelijk niet meer dan een voyeur die tijdelijk opging in haar omgeving, om vervolgens de meest prachtige foto’s te maken.

Maloof maakte van zijn zoektocht naar Vivian Maier en haar oeuvre een intrigerende documentaire met de titel Finding Vivian Maier. Deze werd in Nederland uitgezonden door Close up en kan via de website van de NPO worden bekeken. Wil je de foto’s liever in het echt zien? Bij FOAM wordt een kleine selectie getoond uit het gigantische archief van Vivian Maier, Maar ga bij voorkeur doordeweeks of ’s weekends vroeg in de ochtend. Er zijn wachtrijen…

Vivian Maier, Street Photographer in FOAM Amsterdam t/m 1 februari 2015

Advertenties

The Author

Ik ben Anne. Jong, ambitieus en met een passie voor kunst. Gewapend met mijn notitieboek en camera ga ik op zoek naar inspirerende kunst en leuke verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s