You will meet a tall dark stranger

Plaats een reactie
Fotografie

Hij stond op een kunstmarkt in het überhippe Kreuzberg (een populaire wijk in Berlijn). Lang, een beetje exotisch en in een elegante zwarte jas. Voor hem op het kraampje lag bijna zijn hele foto-archief. Tenminste, wat daar van over was.

Sinds een paar jaar woonde hij in Berlijn. Aan zijn accent te horen was hij oorspronkelijk Franstalig. Hij wist dat ik zijn foto’s mooi zou vinden, zei hij. Zo zag ik er nou eenmaal uit, met mijn rode muts  en een analoge camera om mijn nek. Hij vroeg wat voor rolletje er in zat. Zelf fotografeerde hij altijd met een oude Zeiss Ikon. Alleen werd zijn favoriete film sinds kort niet meer geproduceerd. Ook via via was er moeilijk aan te komen, dus nu moest hij zich behelpen met andere merken. De afdrukken maakte hij zelf, met de printer van een vriend.

De meeste van zijn foto’s waren een paar jaar oud, genomen tijdens een reis door Oekraïne. Ze zagen er uit alsof ze minstens veertig jaar oud waren. Alsof de tijd daar stil had gestaan. Dat was ook zo, zei hij. De regering had geen geld voor renovaties, waardoor alles hetzelfde bleef. Behalve de mensen. De felgekleurde foto’s daarentegen waren gloednieuw. Een week terug genomen in Berlijn; op straat of in de metro.

‘Maar waar zijn de foto’s die je in de tussentijd hebt gemaakt dan?’, vroeg ik. ‘Verdwenen’, zei hij en vertelde zijn verhaal. Niet lang nadat hij was aangekomen in Berlijn werd hij opgeslokt door de partyscene. Hij fotografeerde nog wel eens, maar het was duidelijk dat zijn werk anders was dan vroeger. Veel van de foto’s die hij maakte gingen verloren, net als zijn camera uiteindelijk. Door de drugs gebaarde hij, en zette een denkbeeldige spuit in zijn arm.

Zonde, want zijn foto’s waren prachtig. Ik kocht twee van zijn afdrukken voor een luttele vier euro. Op de achterzijde stond zijn naam gestempeld, François-Xavier Sarrazin, en hij drukte me op het hart om hem te googelen. En dat deed ik. Ik vond enkele van zijn oude foto’s, een afbeelding van het kraakpand waar hij in Berlijn had gewoond en zijn bloedgroep (O+). Een keiharde confrontatie met de keerzijde die het kunstenaarschap kan hebben.

Advertenties

The Author

Ik ben Anne. Jong, ambitieus en met een passie voor kunst. Gewapend met mijn notitieboek en camera ga ik op zoek naar inspirerende kunst en leuke verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s