365 dagen eten

Plaats een reactie
Beeldende Kunst

Het regende pijpenstelen op de NDSM-werf. Het was zondagmiddag en het zou nog minstens 20 minuten duren voordat de volgende pont arriveerde. Ik maakte rechtsomkeert en vluchtte snel Nieuw Dakota binnen. Het was alweer even geleden sinds ik daar voor het laatst was.

Terwijl ik in het halletje de regendruppels van me af probeerde te schudden gluurde ik vast wat naar binnen. Maar hè, wat was dat nou? Ik zag alleen maar stellingkasten. Rijen en rijen stellingkasten. Eenmaal binnen bleek ik midden in het Food Chain Project van de Israëlische kunstenaar Itamar Gilboa te staan. Een opvallend en kritisch werk over de wereldvoedselproblematiek, maar dan wel met een vette knipoog.

Over de periode van een jaar documenteerde Gilboa wat hij dagelijks at. Elk frietje en elke bol knoflook werd vastgelegd in een logboek. Na 365 dagen maakte hij de rekening op. In totaal had de kunstenaar 8000 producten verbruikt. Een hoeveelheid aan voedsel waar men op sommige plekken ter wereld alleen maar van kan dromen. Gilboa besefte zich dat ook, en besloot een kunstwerk aan deze tegenstelling te wijden. Geen gewoon werk, maar een installatie die daadwerkelijk impact zou kunnen hebben.

Van elk verbruikt product maakte Gilboa een sculptuur en plaatste het in een mini-supermarkt gemaakt van stellingkasten. Het resultaat is overweldigend. Bij Nieuw Dakota kon slechts een deel van Gilboa’s verzameling getoond worden en zelfs deze hoeveelheid stemt al tot nadenken over de consumptie van een enkel individu. Maar in het geval van Gilboa is zijn verbruik een goede zaak. Want van elk verkocht product uit de mini-supermarkt gaat 70% naar een nonprofit organisatie die wereldwijd de strijd tegen honger aan gaat.

Dus strijd mee! Word de trotse bezitter van een kunstwerk en verricht meteen een goede daad. Duur is het niet. Een trio van gipsen bitterballen is al verkrijgbaar voor 29 euro. Te koop in de galerie of in de online shop van Gilboa. Geen interesse in een eigen kunstwerk? Geen probleem, maar ga dan wel even langs bij Nieuw Dakota. De sculpturen zijn prachtig gedetailleerd en indrukwekkend in hun getal. Bovendien mag je ze aanraken! Met handschoentjes welteverstaan.

Itamar Gilboa, The Food Chain Project – Nieuw Dakota t/m 14 december 2014 

 

Advertenties

The Author

Ik ben Anne. Jong, ambitieus en met een passie voor kunst. Gewapend met mijn notitieboek en camera ga ik op zoek naar inspirerende kunst en leuke verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s